Att äta kan vara en nästan mekanisk rörelse för att bli mätt. Man märker knappast vad man äter om man är riktigt hungrig. Vill man istället ha en sensuell, vacker måltid är tapas lösningen.
Vackra färger, varma dofter och sydländska smaker är det som kännetecknar ett besök på en tapaskrog. Alegria betyder glädje på spanska och man kan knappast få en bättre kombination än Alegria tapas bar, tre ord som alla signalerar välmående. I Spanien dricker man ju framförallt ett kraftigt, djuprött vin som passar bra till de starka smaker av bland annat vitlök som är utmärkande för de små rätterna. Att sitta vid ett generöst uppdukat bord där små tallrikar i olika färger och form bjuder in till en varierad smakresa är ett lovande sätt att börja kvällen.
Men i Spanien äter man tapas väldigt sent
Matvanor och tider varierar stort mellan olika länder, särskilt söderöver. Vår lunchtid inträffar oftast mellan klockan tolv och ett och en vardagsmiddag äter man oftast mellan fem och sju. Om man går på restaurang kan det bli lite senare men man brukar inte börja senare än åtta.
I Spanien, som ju länge hade stängt för siesta på eftermiddagen, kommer lunchen vid tretiden, ett litet mellanmål vid sex och middagen, la cena, börjar man äta vid nio eller tiotiden på kvällen. Då äter man tapas, umgås och varvar ner inför natten.
Kanske är det den sena timmen som gör att man då helst äter lite smårätter med starka smaker som är mättande och inte så tunga.